Felul în care ne Hrănim este Felul în care ne trăim viața
Mănânci adesea condus de emoții? Înseamnă că emoțiile sunt cele care te conduc și în viața de zi cu zi. Mănânci pentru că trebuie și așa este bine? Înseamnă că planul mental este cel care te conduce și în restul aspectelor vieții tale. Ți se face poftă imediat ce vezi la altcineva ceva și nu te poți abține? Înseamnă că simțurile sunt cele care îți conduc acțiunile și în restul timpului.
Datorită faptului că straturile ființei sunt comprimate într-un întreg, observând felul în care te hrănești, poți descoperi cu ușurință stratul (mental, emoțional, fizic) care îți influențează alegerile. Urmărind vindecare acelui start, adică vindecare interioară, rezolvarea problemelor alimentare va apărea că efect al obținerii echilibrului interior.
Te întrebi cum ia naștere această corelație între comportamentul alimentar și trăirile tale interioare?
Încă de la momentul nașterii, corpul uman știe cum să fie un corp.
Spre exemplu, știe cum să doarmă, cum să îi fie sete și foame, știe să înghită, să digere și să elimine mâncarea, știe să se miște și așa mai departe. În egală măsură, corpul își cunoaște nevoile în mod instinctual (somn, hrană, elemente nutritive și restul. )
Pe măsură ce creștem însă, uităm să îi acordăm acestuia atenție și căutăm diferite metode prin care să face lucrurile într-un mod ,,mai eficient,,. Uităm, de asemenea, că mai eficient nu înseamnă neapărat benefic nouă.
Când ne îndreptăm privirea asupra actului hrănirii, observăm că până când apare primul dinte noului născut, mama are încredere în corpul lui și așteaptă ca el să îi ceară biberonul înainte de a-l hrăni. Surprinzător este că, imediat după, aceasta începe să îi decidă frecvența meselor. În felul acesta, în doar câteva luni de viață, copilului nu i se mai permite să aibă încredere în corpul său, chiar dacă își cunoaște foarte bine nevoile.
Chiar dacă nu își folosește rațiunea, între 0 și 7 ani, copilul acumulează informații. În această perioadă își formează paradigma mentală, care cuprinde atât conceptul său de sine, cât și convingerile care îi vor dicta acțiunile în cea mai mare parte din viață. Printre toate noțiunile și comportamentele pe care le învață, se numără și comportamentul alimentar, împreună cu convingerile despre hrana fizică și cea emoțională.
Învățând să se hrănească în funcție de alegerile părinților săi, copilul își pierde încrederea în propriul corp. Devenit adult, copilul pierde contactul cu nevoile corpului său fizic și îi este greu să descifreze mesajele pe care acesta i le transmite.
Însă se mai întâmplă un lucru… După ce copilul mai crește puțin, mama începe să îi ofere ceva de mâncare sau de băut, ori de câte ori acesta este trist, plânge sau se lovește.
Aceasta folosește mâncarea și ca formă de pedeapsă sau recompensă:
Deși intenția mamei este una bună, acest tip de situații descarcă în subconștientul copilului informațiile în felul următor:
Când trăiesc emoții negative sau sunt contrariat, trebuie să mănânc.
De fiecare dată când fac ceva bine trebuie să mănânc (recompensa).
Creierul copilului până la vârsta de 7 ani funcționează pe unde Theta. Acest lucru înseamnă că el absoarbe precum un burete toată informația pe care o primește din mediul exterior pentru a-și forma ,,o bază de date,, după care să funcționeze, fără să aibă un filtru de protecție. Aceasta este cauza pentru care, devenit adult, copilul simte nevoia să mănânce sau să bea ceva ori de câte ori trăiește anumite emoții puternice.
Cât de repede se schimbă corpul în urma acestei abordări?
Schimbarea în aspectul fizic apare ca efect al vindecării interioare.
Metafizica ne arată faptul că totul ia naștere prima dată în planul invizibil, iar experiența personală a fiecăruia susține acest aspect.
Gândește-te pentru un moment: orice ai obținut până acum a apărut prima dată la nivel de gând, iar apoi s-a materializat în planul concret.
De exemplu, când te-ai decis să îți cumperi o mașină, prima dată ai vizualizat-o, apoi ai strâns banii necesari și ulterior ai avut-o.
Același lucru se întâmplă și aici.
Ca și durată, procesul diferă de la persoană la persoană, în funcție de nivelul de conștință la care se află în acel moment și în funcție de cât de adânci sunt rănile sale interioare.
Revenind la exemplul cu mașina, o poți obține mai devreme sau mai târziu în funcție de prețul acesteia și de sursa ta de venit actuală.
Acest proces însă nu se obține doar gândindu-te la el.
Munca pentru a obține banii necesari din cazul mașinii este echivalentul timpului și energiei pe care o aloci introspecției și acțiunii fizice pe care o întreprinzi (aducerea în alimentație a elementelor de care corpul are nevoie, îmbunătățirea somnului, mișcarea).
Corpul își modifică forma chiar dacă păstrez stilul meu de viață actual – adică nu mănânc tocmai sănătos și nu fac mișcare?
Frumusețea vindecării interioare este dată de faptul că pe măsură ce avansezi în proces, obiceiurile alimentare și gustul pentru alimente încep să se schimbe.
Pe măsură ce explorezi fiecare strat al ființei, vei observă cum alegerile tale, atât în alimentație, cât și în viață, încep să se schimbe și să treacă treptat de sub influența unei dimensiuni, sub a alteia (fizică, mentală, emoțională), până în momentul în care acestea îți vor fi ghidate doar de nevoile sufletești.
În momentul în care vei observa că ai ajuns să îți hrănești corpul cu precădere doar pentru nevoile sale fizice, vei știi că faci același lucru și pe celelalte planuri.
Lavinia Năstase • Noiembrie 2022